Rozhledna Hýlačka

Rozhledna Hýlačka byla postavena táborskými turisty v prvních letech po vzniku samostatné republiky. Táborský rodák a patriot Ing. arch. Theodor Petřík, který ji navrhl ve tvaru husitské hlásky s šestibokou kamennou základnou a strmou střechou s trámovou konstrukcí krytou šindelem.

Na slavnostním otevření 4. června 1920, kdy se zde sešlo na 550 návštěvníků, byla pojmenována Rozhlednou svobody. Původně se jmenovala Svoboda, protože o její stavbě rozhodli turisté v roce 1918, po vzniku samostatného Československa. Časem jí ale zůstalo jméno po kopci, na kterém stojí.

1. ledna 2012 k ránu rozhledna vyhořela a následně část její konstrukce musela být stržena, jelikož hrozilo její zřícení. Na místě zasahovaly kolem 6. hodiny ranní čtyři cisterny táborské profesionální jednotky a dobrovolných hasičů. Přesnou příčinu požáru policisté ani hasiči nezjistili ani po 16 měsících od události.

12. ledna 2012 zahájil Klub českých turistů sbírku na výstavbu nové rozhledny. V roce 2012 se uskutečnila architektonická soutěž o novou podobu rozhledny. Zvítězil v ní návrh betonové stavby, avšak kvůli pořizovací ceně byl v květnu 2013 KČT upřednostněn projekt vzdušné ocelové konstrukce, který v soutěži obsadil 3. místo. S výstavbou bylo započato v březnu 2015 a celá stavba byla slavnostně otevřena 1. srpna 2015.

Celková výška ocelové rozhledny s dvojicí sloupů je 35,6 m. Na vyhlídkovou plošinu ve výši 25 m vede devítiramenné schodiště se 136 schody. Vstup je bezobslužný přes turniket.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hýlačka